-----Ursprungligt meddelande-----
Från: Aynslie Ogden [mailto:aeogden@gov.yk.ca]
Skickat: den 3 oktober 2007 18:54
Till: Persson Per (Skog)
Kopia: Robert.Legare
Ämne: Student interest in measuring 1986 experimental planting in Whitehorse
Prioritet: Hög
Dear Per,A teacher of a grade 10/11 class is very interested in getting his students involved in doing some measurements of your 1986 experimental planting that we toured this summer when you were visiting Whitehorse. It is a class of about 7 students who are involved in an experiential science program. I am writing to seek your permsision for the students to do some measurement work, and also for some assistance with getting them the information they need to get started.The measurements they are interested in doing are: survival, height, dbh. The class is very interested in doing measurement work to assist researchers, so if you have other suggestions of what they could measure that would be useful to you please let me know as they would be very interested in expanding the measurements they are taking so their efforts are as useful as possible. We can supply them with all of the necessary equipment and training and forward you the data they collect as well as some photos of them at the site taking the measurements.I think we may have mentioned that our filing for this project is a bit out of date. Would it be possible for you to forward us any digital files you may have on this project e.g. a project description, the study design including a picture of layout of the trial, a few pictures that may have been taken when the trial was installed and/or during any remeasurements and/or from this summer's tour. Any other information (e.g published papers etc.) that you may be able to forward that are associated with this work would be helpful. For example, information that you think would be helpful to create a learning opportunity for the students from this project such as material that explains why the trial was installed and why the measurements are important and how they are being used would be super.The students are interested in getting started on this next week (sorry, a bit of a rush request) so if you could foward information in the next few days we'd appreciate it!Best wishes,Aynslie--
Aynslie Ogden, M.Sc., R.P.Bio., P.Ag., R.P.F.
Forest Science Officer, Forest Management Branch
Department of Energy, Mines and Resources
Government of Yukon (K-918)
Box 2703, Whitehorse, Yukon Y1A 2C6
Phone: 867-633-7908
Fax: 867-667-3138
Email: aynslie.ogden@gov.yk.caHej Per
Du tänkte titta på nått av contortaförsöken i Canada.
Christine Boyd som jag var hemma hos i Kanada ringde och frågade om jag var intresserad av att en student vid hennes naturbruksgymnasium gjorde nått med Whitehorse försöket. Först var jag glad att någon visade intresse och kanske kunde utnyttja försöket till nått men sedan insåg jag att vad jag möjligen kunde få vara några mätningar som inte skulle leda till nått mer.
Katarina är nu pensionerad och det kanske inte blir att vi intresserar oss för det här. Musten har överhuvudtaget gått ur själva idén med fältförsök på Skogis. Och importerade arter och contorta har ju inte varit inne de sista tio åren. Jag försökte göra en ansökan som biläggs som misslyckades. Fast jag skall föreslå Anders att skicka in den igen, systemet har nog glömt bort den vid det här laget och nya granskare kan tycka något annat. Det är extra svårt med något som ligger långt borta och att vi inte har ett system som kan hantera kontinuerligt höga kostnader. En ursäkt är kanske att det viktiga var vad som kom ut av Margareta och hennes folk.
Jag trodde jag skulle hitta filer med uppsatser, men knappast, det var innan filer blev uppsatser. Själva grundtankarna och uppläggningen framgår av Olympiauppsatsen (biläggs)
Renberget är en fin exkursionspunkt, om ni nån gång är i närheten av Umeå så är det bra att komma ihåg. Jag gjorde i ordning den för studenterna på påbyggnadskursen, men den ges inte efter 2003. Jag kanske tar någon besökare dit så där vartannat år. Om du har exkursion i trakterna så är det en bra punkt!
Det fanns oroande signaler på Renberget - som jag allstå kanske aldrig följt upp.
Wei (min guide vid Pärlfloden se nedan) och jag visade att det bästa man kan göra med förädlingsvärden inför urval är att slänga bort dem med material från Renberget (figurna som visar det syns inte i filen). Detta var lite rått uttryckt och vi kommer att spinna vidare på detta tema och klargöra begränsningarna (baserat på en vidareutveckling jag publicerat 2006) vid en konferens om low input breeding i höst. Så det är aktuellt!
De senaste resultaten är Margaretas uppsatser, förmodligen har jag dem och förmodligen ligger
Jag blir mycket ledsen när jag nu påminns om dessa försök. Försöken är utmärkta men jag förmår inte få nått ut av dem eller ens sända dig nått meningsfullt. Jag har nog försökt ajourföra men diskar är ibland nu oläsbara och det är svårt att hitta. Jag har tvingats byta rum och saker har arkiverats olika tider på olika ställen. Det gjorde mig glad att jag hade en positiv kontakt med en stor man som Stig Hagner, men jag har inte levt upp till förtroendet. Inte till ditt eller Bo Rydins heller. Jag skäms så. Jag förtjänar det som nu drabbat mig, som jag nu ger utryck för min frustration i en fil om skogsbrukets forskningsbehov. Jag bilägger den. Kloka forskare ägnar sig åt i tiden begränsade saker och objekt som redan finns, jag var inte så klok som andra när Stig approacherade mig.
En viss tröst är att skogsbruket inte lyckas hålla reda på saker bättre, som jag ser i min frötäktsutredning finns det knappast annat än okända provenienser i landets planteringar ens när man utpekar för frötäkt, man får hoppas att proveniensen är känd i senare planteringar vilket du säkert tror, men jag tvivlar att det är en kunskap som består någon längre tid efter planteringen.
Sedan har jag ju mer på papper och kanske på fil också när jag tänker och gräver. Men jag orkar inte lägga ned mer tid på att få fram senare material om du inte responderar mer specifikt på det här, och vad som kommer fram blir kanske inte imponerande. Var ytorna ligger och hur de ser ut bör jag förstås ha.
Med vissa saker har jag ändå lyckats bra. Tvä av mina doktorander har fått pris för världens bästa avhandlingar av IUFRO, dvs de två priser IUFRO utdelat de sista decenniet. För två månader sedan bjöd den enaa mig och min fru på en resa i Pärlflodens delta (bla såg vi hans Eucalyptusplanteringar, 11000 hektar planterades 2005, hans position påminner om en skogsvårdchef i ett bolag (SinoForests) med 350000 hektar som växer snabbar än i norra Sverige), vad vi säg var en fantastisk upplevelse och vad jag kände var att han verkligen ville göra något för sin gamla handledare som han tyckte gjort så mycket för honom. Förra året fick jag KSLAs guldmedalj och i morgon åker jag till Prag för att bli "hedersprofessor". Men mycket lite av detta är för fältförsök i egen regi. Mycket är dataskogar och mycket är registreringar i befintliga fröplantager. Men jag misslyckas med mycket, vi får se vad frötäkten leder till, det står inte helt stilla ivarjefall.
Jag försöker alltså skälla på skogsbruket och omgivningen (det innefattar faktiskt dig personligen) för att (åtminstonde där jag är) skogsbruket agerar så att SLU blir mindre värdefullt för svenskt skogsbruks konkurrenskraft. Samtidigt har de omedlbart tillgängliga och lönsamma genetiska möjligheterna inte fullt utnyttjats. Jag har skrivit ett dokument till 22 maj som behandlar skogsbrukets behov av forskning. Detta bilägges och är väl ur min synpunkt det angelägnaste.
Bästa hälsningar
Dag