Genetisk struktur i naturliga bestånd

En ganska stor del av fröna av tall och gran avlägsnar sig inte mer än 10 meter från moderträdet och relativt få mer än 100 m. Plantorna som uppkommer inom 10 m från ett träd tenderar att bli halvsyskon (Yazdani and Lindgren 1990), denna struktur kan överleva en generation dvs. ganska många träd på 15 m avstånd har en gemensam mormor. En brand kan döda mindre träd och kvar står bara ett fåtal gamla som kanske överlevt många bränder och ett enstaka sådant träd kan vara moder till en väsentlig del av den lokala föryngringen. En "lokal" genetisk drift under några generationer kan ge upphov till mindre lokala variationer. Selektionen kan vara olika även inom vad som ter sig som ett bestånd och kan slå lite olika, t.ex. kan en del av beståndet vara försumpad och en annan inte. Detta kan ge upphov till lokala genotypiska variationer. I en självföryngring så är moderträden förmodligen längre från varandra än i en beståndsföryngring, i självföryngringar kan därför genmigrationen blivit större, och det effektiva antalet mödrar kan gå ned jämfört med en beståndsföryngring. Eftersom en stor del av pollenet med all sannolikhet migrerar mer än några hundra meter (utgående från den konstant höga pollenkontaminationen i fröplantager), så utjämnas den genetiska strukturen och det kan knappast bli drastiska variationer inom ett bestånd.

I ett kulturbestånd så har frön och plantor från olika moderträd blandats om under frö och planthanteringen, antalet moderträd är ofta större än tusen och det blir inte mycket genetisk struktur. Det kan finnas lokala variationer av inslaget av självföryngring, och hjälpplantering kan ha skett i luckor och skogskultur kan ha skett med olika plantpartier i vad som behandlas som ett enhetligt bestånd. I ett planterat bestånd finns det begränsat utrymme för lokala ändringar beroende på olika lokala selektionstryck, vilket är ett skäl att förvänta ett genetiskt mer enhetligt bestånd än i en naturlig föryngring eller beståndsföryngring.

Yazdani R & Lindgren D 1990.. Hur tallens gener sprids vid naturlig föryngring under fröträd. Skogsfakta Biologi och skogsskötsel. Nr 74